KHASIAT BIJI KURMA   Leave a comment

sumber:medsos
Jangan buang biji Kurma. Biji buahnya juga berkhasiat
Ramadhan identik dengan buah kurma. Buah kegemaran Rasulullah ini
ada dimana-mana sahaja
pada bulan Ramadhan.
Buah hebat ini.mempunyai berbagai khasiat seperti
memberi tenaga kepada tubuh kita. Kaya dengan serat dan potasium, menajamkan ingatan, penawar racun, mengobati
penyakit usus, sembelit dan
sebagainya. Tetapi tahukah
anda, bukan isi buah ini saja mempunyai khasiat he
bat malahan bijinya juga mempunyai khasiat yang hebat.
Bagaimana cara mengolah
biji kurma ini untuk mendapatkan khasiatnya?
Pasti anda pernah dengar Kopi biji kurma ? Tidak sulit
karena kopi biji kurma ini bisa buat sendiri dirah kerana prosesnya begitu mudah ikuti cara ini:
1. Cuci biji kurma tersebut dan tiriskan.
2. Ratakan didalam dulang kemudian jemur seharian dibawah cahaya matahari.
3. Kemudian bila sudah kering , goreng biji kurma dalam kuali tanpa minyak. Goreng sehingga hangus dan mengeluarkan aroma seperti kopi.
4. Tumbuk atau blender biji kurma terkenaan dan terhasilah serbuk kopi yang sedia diseduh untuk diminum.
Khasiat kopi biji kurma :
1. Memberi tenaga booster.
2. Memulihkan tenaga syahwat.
3. Menyembuhkan kencing manis.
4. Memberi tenaga kepada lelaki dan wanita.
5. Menghilangkan letih dan lesu.
6. Menghangatkan badan.
7. Merelaxkan syaraf yang tegang.
8. Menyembuhkan kanker, keputihan , gatel gatel dan masuk angin.
9. Menyembuhkan sakit perut.
10. Menyegarkan badan tidak mengantuk.
11. Menyembuhkan darah tinggi, kolesterol, stoke dan goutt.
12. Menyembuhkannsakit kepala dan migren.
13. Melancarkan peredaran darah.
Selain itu kopi biji kurma ini bukan saja untuk diminum, serbuk kopi biji kurma ini bisa dijadika scrub untuk melembutkan kulit. Campurkan serbuk kopi biji kurma ini dengan madu sebelum sapukan.
Jika mengalami masalah kulit kepala yang teruk arau rambut gugur , ambil serbuk kopi.biji kurma ini campurkan dengan Zaitun lakukan seriap hari sevekum tidur. Insya Allah hasil yang nenakjubkan akan anda peroleh. Subhanallah begitu banyak khasiat biji kurma, saya sendiripun selama ini tidak tahu akan kehebatan biji kurma ini jadi mulai sekarang sahabat semua jangan buang biji kurma ya, silahkan coba membuat kopi ini sendiri karena tidak sulit dan banyak khasiatnya.
Berikut adalah komposisi kimia dan nutrisi dalam biji kurma :
Kelembaban.: 7.17- 9 %.
Protein : 1.2 – 5.2 %
Lemak : 6.8 – 9.32 %
Karbohidrat: 65.5 %
Serat : 6.4 – 13.6 %
Abu sterol & Estron : 0.89 – 1.57 %
Minyak kuning hijau :6 – 8 %
Polisakarida Larut Alkali : 0.8 – 1.57 %
Kandungan Asid lemak minyak kuning hijau Lauric : 8 %
Mirictic : 4 %
Palmitic : 25 %
Stearic : 10 %
Aleic : 45 %
Linoleic : 10 %
Juga terdapat kandungan Asid kapilic & kapric. Asid Oksalat julat sehingga : 5 %.
( Sumber teks dan fito: munirah syedabubakar )

Posted Juli 11, 2015 by Saproni M Samin in syariah dan kehidupan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: